Historiek

Historiek

Op 't Hof is authentiek en sfeervol. Het bruisende rondtrekkende eventteam heeft als uitvalsbasis een eigen multifunctionele locatie in Liedekerke. Niet vanuit het niets opgedoken uiteraard, maar gegroeid doorheen de jaren. Vanuit diverse persoonlijke ervaringen en als historisch ijkpunt in de gemeente. Een korte schets van wat actuele en iets verdere geschiedenis is. 

De locatie

De geschiedenis van 't Hof schrijft met dezelfde pen als die van de gemeente Liedekerke. Beide zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Gelegen in het centrum van het dorp is het gebouw met zijn omringende domein gekend bij jong en oud. Tal van mensen hebben er een verhaal mee. Nog meer mensen zullen er verhalen mee maken in de toekomst. Een bloemlezing van de rijke geschiedenis Op 't Hof.


Het hoofdgebouw dateert van omstreeks 1860. De architecten van de 19de eeuw hebben zich laten inspireren door verschillende stijlen en invloeden. Het loont zeker de moeite om eens binnen te komen in onze privéwoning. De vier verdiepingen zijn volgens een zelfde geraamte opgebouwd. De hoge plafonds met karakteristieke afwerking maken elke kamer uitnodigend. De vloeren zijn in de verschillende ruimtes telkens anders aangelegd. Er is werk en liefde ingekropen, dat zeker. De laatste decennia zijn er reeds heel wat renovatiewerken gebeurd aan het gebouw. Telkens met oog voor het authentieke karakter van dit opmerkelijke dorpsgezicht.

De bijgebouwen waren van bij hun aanbouw in het midden van de 19de eeuw voorbestemd voor handelsactiviteiten. Het koetshuis bevindt zich links van het hoofdgebouw en was van oudsher de plaats waar de toenmalige transportmiddelen hun plaats hadden. In casu veel paarden dus. De schuur deed dienst voor de snelle opslag van courante materialen. Makkelijk voor het laden en lossen, mede dankzij de vlotte toegankelijkheid. Het meest imposante gebouw van het domein is het magazijn. In grote oogstperiodes werd dit gebouw volgestouwd met wat het land en de bomen te bieden hadden. Van hieruit gebeurde de verdeling naar lokale handelaars die deze goederen te koop aanboden.

De oorspronkelijke bewoners van 't Hof waren leden van de familie Prieels. Groothandelaars in fruit en groenten waaraan de naam " 't Hof van Prieels" logischerwijs te danken is. Zij benutten ook de grond rondom. Zo strekten de weiden achter het domein zich tot in Okegem uit met onder andere fruitbomen. Een gebied dat nu nog weinig van deze oorspronkelijke activiteiten doet vermoeden. Het magazijn is nog een tijdlang een kurkfabriek geweest. Tenslotte hebben lokale notabelen, zoals burgemeesters, er nog hun intrek genomen, maar na WO II kwam er een zekere stabiliteit in het beheer.

De grootouders van de huidige eigenares Annelies kochten het domein met zijn aanpalende gronden op om er hun zaak in fruit en groenten verder uit te bouwen. De bijgebouwen werden nog steeds op dezelfde manier geëxploiteerd en de zaak bloeide verder. De gemeente evolueerde echter en rondom werden meer en meer huizen opgetrokken. Met het ouder worden en geen overnemer te vinden, stopte de zelfstandige activiteit van de handelaars. 't Hof werd een "gewoon" huis met tuin errond. 

In de hoofden van de bewoners geschiedde de laatste jaren ook een transformatie. Het hoofdgebouw werd onder handen genomen en ook de bijgebouwen dienden gerenoveerd te worden. Dure renovaties die best met een nuttige bestemming bekeken werden. Na lang beraadslagen, brainstormen, tekenen, plannen, onderhandelen en herbekijken werd het duidelijk wat de functie zou zijn: een multifunctionele horeca- en ontmoetingsplaats. Het heden met een grote vleug geschiedenis als aanloop. 

De mensen

Annelies kocht in het begin van deze eeuw het domein op en woonde er sindsdien onafgebroken met haar intussen volwassen kinderen Klaas, Laurien en Judith. Steven kwam er zo'n tien jaar later bij. Het iconische herkenningspunt in het dorpscentrum bleef in de tussentijd veel mensen triggeren. Het stond dus in de sterren geschreven dat deze site opnieuw een openbare bestemming zou krijgen. De hogergenoemde bewoners zijn ook niet van het stilzittende type. Gezegend met een prachtlocatie bezit het team alle ingrediënten om elk evenement tot een feilloos succesvol einde te brengen. 

Annelies, Judith, Laurien en Steven hebben samen de vennootschap Op 't Hof in handen. Vanuit die organisatie gaan we geen enkele uitdaging uit de weg. Hoe de functies verdeeld zijn en welke voorgeschiedenis elkeen in pacht heeft, kom je te weten op onze meer gedetailleerde pagina over mensen. Klaas heeft het ouderlijke nest ondertussen verlaten en is niet actief in de dagelijkse werking

Met Kerst Op 't Hof gaven we de aanzet tot de organisatie van evenementen. We schrijven december 2018. Een onverwacht groot aantal warme mensen bezoeken 't Hof gedurende twee sfeervolle dagen. Het gezelligste winterterras van de streek kent een nog groter succes in 2019 wanneer duizenden mensen samenkomen Op 't Hof. In de tussentijd was Zomer Op 't Hof een onwaarschijnlijke voltreffer. Gedurende vier maanden komt zowat de hele gemeente genieten van onze tuin. 

Vooruit kijken en steeds maar weer organiseren. Dat is het DNA Op 't Hof. Uit het verleden geleerd om in het heden te werken en in de toekomst altijd beter te worden. De bewoners zijn ook niet alleen. Een heel team van medewerkers, freelancers, leveranciers en partners vervolledigen ondertussen het totaalplaatje. Een plaatje dat steeds groter wordt. Zowel qua mensen als qua evenementen. 

Ontdek op onze authentieke pagina hoe je vandaag Op 't Hof terecht kan. 


{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x