Geschiedenis

Geschiedenis

De geschiedenis van 't Hof schrijft met dezelfde pen als die van de gemeente Liedekerke. Beide zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Gelegen in het centrum van het dorp is het gebouw met zijn omringende domein gekend bij jong en oud. Tal van mensen hebben er een verhaal mee. Nog meer mensen zullen er verhalen mee maken in de toekomst. Een bloemlezing van de rijke geschiedenis Op 't Hof.


Het hoofdgebouw dateert van omstreeks 1860. De architecten van de 19de eeuw hebben zich laten inspireren door verschillende stijlen en invloeden. Het loont zeker de moeite om eens binnen te komen in onze privéwoning. De vier verdiepingen zijn volgens een zelfde geraamte opgebouwd. De hoge plafonds met karakteristieke afwerking maken elke kamer uitnodigend. De vloeren zijn in de verschillende ruimtes telkens anders aangelegd. Er is werk en liefde ingekropen, dat zeker. De laatste decennia zijn er reeds heel wat renovatiewerken gebeurd aan het gebouw. Telkens met oog voor het authentieke karakter van dit opmerkelijke dorpsgezicht.

De bijgebouwen waren van bij hun aanbouw in het midden van de 19de eeuw voorbestemd voor handelsactiviteiten. Het koetshuis bevindt zich links van het hoofdgebouw en was van oudsher de plaats waar de toenmalige transportmiddelen hun plaats hadden. In casu veel paarden dus. De schuur deed dienst voor de snelle opslag van courante materialen. Makkelijk voor het laden en lossen, mede dankzij de vlotte toegankelijkheid. Het meest imposante gebouw van het domein is het magazijn. In grote oogstperiodes werd dit gebouw volgestouwd met wat het land en de bomen te bieden hadden. Van hieruit gebeurde de verdeling naar lokale handelaars die deze goederen te koop aanboden.

De oorspronkelijke bewoners van 't Hof waren leden van de familie Prieels. Groothandelaars in fruit en groenten waaraan de naam " 't Hof van Prieels" logischerwijs te danken is. Zij benutten ook de grond rondom. Zo strekten de weiden achter het domein zich tot in Okegem uit met onder andere fruitbomen. Een gebied dat nu nog weinig van deze oorspronkelijke activiteiten doet vermoeden. Lokale notabelen, zoals burgemeesters, hebben er ook nog hun intrek genomen, maar na WO II kwam er een zekere stabiliteit in het beheer.

De grootouders van de huidige eigenares Annelies kochten het domein met zijn aanpalende gronden op om er hun zaak in fruit en groenten verder uit te bouwen. De bijgebouwen werden nog steeds op dezelfde manier geĂ«xploiteerd en de zaak bloeide verder. De gemeente evolueerde echter en rondom werden meer en meer huizen opgetrokken. Met het ouder worden en geen overnemer te vinden, stopte de zelfstandige activiteit van de handelaars. 't Hof werd een "gewoon" huis met tuin errond. 

Annelies kocht in het begin van deze eeuw het domein op en woont er sindsdien onafgebroken met haar intussen volwassen kinderen Klaas, Laurien en Judith. Steven kwam er zo'n tien jaar later bij. Het iconische herkenningspunt in het dorpscentrum bleef in de tussentijd veel mensen triggeren. Het stond dus in de sterren geschreven dat deze site opnieuw een openbare bestemming zou krijgen. 

En zo geschiedde in de hoofden van de bewoners de laatste jaren. Het hoofdgebouw werd onder handen genomen en ook de bijgebouwen dienden gerenoveerd te worden. Dure renovaties die best met een nuttige bestemming bekeken werden. Na lang beraadslagen, brainstormen, tekenen, plannen, onderhandelen en herbekijken werd het duidelijk wat de functie zou zijn: een multifunctionele horeca- en ontmoetingsplaats. Het heden met een grote vleug geschiedenis als aanloop. 


{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x